La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac.
Va més enllà de la dificultat ocasional per empassar, que es pot produir quan es menja massa ràpid o no es masteguen prou els aliments; és de caràcter persistent i requereix tractament.
Aquest trastorn es produeix per una deficiència en qualsevol de les quatre fases del procés de deglució:
-
-
- Fase oral preparatòria: els aliments es masteguen a la boca.
- Fase oral: la llengua empeny els aliments cap a l’esòfag.
- Fase faríngia: els aliments es desplacen a través de la faringe.
- Fase esofàgica: els aliments passen de l’esòfag a l’estómac.
Tot i que pot aparèixer a qualsevol edat, és més comú en gent gran ja que el procés natural d’envelliment i el desgast normal de l’esòfag poden incrementar-ne el risc. Les causes varien segons les persones, i el tractament també dependrà de la causa. Algunes persones afectades necessiten més temps i esforç per empassar certs aliments o begudes, mentre que unes altres persones no tenen capacitat de deglució.
La disfàgia pot causar deshidratació, malnutrició i infeccions respiratòries, si els aliments van a parar als bronquis o als pulmons (aspiracions). També hi ha el risc d’asfixiar-se a mesura que els aliments es veuen afectats fins al punt que bloqueja les vies respiratòries.