INICI > EL NOSTRE SERVEI > MENÚS TERAPÈUTICS PER PATOLOGIES: DISFÀGIA

MENÚS TERAPÈUTICS PER A LA DISFÀGIA A DOMICILI

Aquests menús estan recomanats per a pacients amb dificultat de masticació i/o deglució que presenten o no disfàgia. També es coneixen com a dieta turmix, dieta tx.

Icona disfàgia

Com a conseqüència de diferents tipus de malalties i també del procés d’envelliment, una gran part de la nostra societat té dificultats a l’hora de mastegar els aliments o bé a l’hora d’empassar-se’ls. Per exemple, la disfàgia (dificultat per empassar-se de forma segura i eficaç els aliments), afecta a més del 30% de persones que han patit un ictus i acabarà afectant a la majoria de persones amb Parkinson i Alzheimer. 

 

Pel que fa als problemes de masticació, les dades indiquen que afecten gairebé el 40% de persones a partir dels 65 anys i més del 60% de les persones grans institucionalitzades. Aquestes persones es veuen obligades a adaptar la textura de la seva alimentació, optant principalment per menjar triturats; el que popularment es coneix com a purés.

Per satisfer les necessitats nutricionals de les persones que viuen amb disfàgia o que per altres causes necessiten menjar per a disfàgia a domicili, PEPETA VILARÓ ofereix aquesta possibilitat per a qualsevol dels seus menús terapèutics.

Mujer mayor tocándose el cuello en el momento de tragar
Cuatro bols de distintas comidas trituradas

Què és la disfàgia?

La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac.

 

Va més enllà de la dificultat ocasional per empassar, que es pot produir quan es menja massa ràpid o no es masteguen prou els aliments; és de caràcter persistent i requereix tractament.

 

Aquest trastorn es produeix per una deficiència en qualsevol de les quatre fases del procés de deglució:

 

   • Fase oral preparatòria: els aliments es masteguen a la boca.
   • Fase oral: la llengua empeny els aliments cap a l’esòfag.
   • Fase faríngia: els aliments es desplacen a través de la faringe.
   • Fase esofàgica: els aliments passen de l’esòfag a l’estómac.

 

Tot i que pot aparèixer a qualsevol edat, és més comú en gent gran ja que el procés natural d’envelliment i el desgast normal de l’esòfag poden incrementar-ne el risc. Les causes varien segons les persones, i el tractament també dependrà de la causa. Algunes persones afectades necessiten més temps i esforç per empassar certs aliments o begudes, mentre que unes altres persones no tenen capacitat de deglució.

 

La disfàgia pot causar deshidratació, malnutrició i infeccions respiratòries, si els aliments van a parar als bronquis o als pulmons (aspiracions). També hi ha el risc d’asfixiar-se a mesura que els aliments es veuen afectats fins al punt que bloqueja les vies respiratòries.

Si esteu interessats en els menús setmanals per a disfàgia a domicili de PEPETA VILARÓ, contacta amb nosaltres per a obtenir més informació.

Descobreix com n’és de fàcil rebre els teus menús setmanals amb PEPETA VILARÓ, llestos per escalfar, menjar i gaudir!

Descobreix com n’és de fàcil rebre els teus menús setmanals amb PEPETA VILARÓ, llestos per escalfar, menjar i gaudir!

Obre el Whatsapp
Diguen's que necessites
Contacta per Whatsapp
Hola!
Per garantir un servei de qualitat i assegurar-nos que no ets un robot, et demanem si us plau que ens indiquis el teu nom complet i la població. D'aquesta manera, podrem oferir-te una atenció més personalitzada. Moltes gràcies per la teva comprensió.