El greix és un nutrient que forma part de la nostra dieta. El nostre organisme necessita el greix per obtenir part de l’energia diària i com a font de calor. A més, és important per mantenir uns bons nivells de colesterol i triglicèrids. Però no tots els greixos que obtenim a través de la dieta són iguals.
Hi ha els àcids grassos saturats o col·loquialment denominats greixos saturats. Des del punt de vista estructural, els àcids grassos saturats no tenen dobles enllaços entre els àtoms de carboni individuals. Aquests greixos són freqüentment sòlids a temperatura ambient. Els trobem en aliments com la mantega, l’oli de palma i de coco, el formatge i la carn (vermella). Els embotits tenen grans quantitats de greixos saturats.
D’altra banda, hi ha els àcids grassos insaturats o greixos insaturats en què hi ha almenys un doble enllaç a la cadena d’àcids grassos.
Aquests àcids grassos insaturats es divideixen en àcids grassos monoinsaturats (oli d’oliva que té un únic doble enllaç) o àcids grassos poliinsaturats (olis vegetals com gira-sol, blat de moro i soja, així com a les nous i altres fruites seques, el peix blau, etc.) tenen més d’un enllaç doble a la cadena. Els greixos insaturats són líquids a temperatura ambient.
Entre els àcids grassos insaturats trobem els àcids grassos trans, també anomenats greixos trans. Són un tipus d’àcid gras insaturat que es troba en aliments processats, i la seva ingesta excessiva pot ser perjudicial per a l’organisme. Es troben principalment en productes industrialitzats que han estat sotmesos a hidrogenació. És recomanable reemplaçar aquests greixos trans per olis no hidrogenats de canola, oliva, càrtam, sèsam o gira-sol.
Les persones que segueixen els menús terapèutics amb baix contingut de greixos o també enomenats hipolipídics, es beneficien doblement si alhora redueixen la ingesta de sal en els àpats diaris. PEPETA VILARÓ us ofereix aquesta doble pauta alimentària, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones amb cardiopaties, hepatopaties i patologies associades.
PEPETA VILARÓ ofereix dues tipologies de menús terapèutics amb baix contingut de greixos: