La sal és un condiment alimentari format per clorur de sodi. La utilització en l’alimentació humana es deu a la capacitat que té de conservar els aliments, i va ser molt útil en èpoques en les quals no hi havia les opcions de conservació actuals.
Ni el clor ni el sodi procedents de la sal són imprescindibles, ja que són elements que es troben en molts altres aliments. En canvi, el consum excessiu de sal es relaciona amb més prevalença d’hipertensió arterial, infarts, ictus, càncer d’estómac i mortalitat en general.
Al nostre entorn es consumeixen al voltant de 10 grams de sal al dia, el doble del que es recomana.
La majoria (gairebé tres quartes parts) de la sal que es pren diàriament no s’afegeix manualment, sinó que prové dels aliments processats i ultraprocessats, sobretot els productes carnis processats (embotit, pernil, salsitxes, etc.), els formatges, els plats preparats i el pa.
Un aliment té “molta sal” quan conté 1,25 o més grams de sal per cada 100 grams i aporta “poca sal” quan conté 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.