La Federació Espanyola de Diabetis recomana seguir una dieta saludable i equilibrada, rica en fruita i verdura i amb un baix contingut de greixos saturats i hidrats de carboni refinats.
La distribució dels nutrients de la dieta per a les persones amb diabetis és la mateixa que es recomana a la població en general. Ara bé, s’haurà d’individualitzar la composició de la mateixa, depenent de la situació clínica de cada usuari.
Pel que fa a la distribució dels macronutrients, com a pautes generals destaquen les següents:
Hidrats de carboni : s’haurà d’evitar la ingesta d’aquests nutrients en excés, pel risc d’hiperglucèmia. En especial, s’han de restringir els sucres simples, com ara els dels sucs i nèctars, begudes ensucrades i aliments processats en base a farines refinades.
Proteïnes: Les fonts principals de proteïnes són la carn blanca i magra, el peix, els ous, els llegums i la fruita seca. La seva ingesta podrà representar del 10% al 30% de l’aportació calòrica total, tant si són d’origen animal com vegetal.
Per a les persones amb neuropatia diabètica, una de les possibles complicacions de la diabetis, es recomana restringir la ingesta diària a un màxim de 0,8 grams de proteïna per quilogram de pes.
Greixos: el percentatge d’energia procedent del greix es determinarà en funció del pes corporal, les glucèmies i el perfil lipídic de cada persona.
A les persones adultes amb un pes saludable i amb nivells de lípids plasmàtics acceptables, el greix pot representar el 30% de l’energia total. Aquests lípids han de ser, majoritàriament, greixos insaturats procedents, per exemple, de l’oli d’oliva, el peix blau o la fruita seca, amb un màxim del 10% corresponent a greixos saturats d’origen animal, com ara la mantega i la present a les carns vermelles, i que la ingesta de colesterol no haurà de superar els 300 mg/dia.
Fibra: La fibra fa que l’absorció dels sucres sigui més lenta, cosa que evita que es produeixin pics de glucosa després dels àpats i que el seu nivell en sang es mantingui més estable durant més temps, evitant així també el risc d’hipoglucèmies. Les recomanacions d’ingesta de fibra són semblants a les de la resta de població no diabètica: 20-30 g/dia.
En resum, les persones amb diabetis han de seguir una alimentació variada, ajustada a les seves necessitats nutricionals específiques i sense tenir prohibida cap font de nutrients, encara que sí que s’haurà de restringir la quantitat i freqüència de certs àpats, especialment els dolços, la rebosteria i les begudes ensucrades.