Nutrició i Somriures: Com una Dieta Equilibrada Pot Millorar la Teva Salut Bucodental

La relació entre l’alimentació i la salut bucodental és estretament vinculada i fonamental per al manteniment d’una bona salut general. L’alimentació no solament afecta la salut dels teus dents i genives sinó que, al revés, una bona salut bucodental pot facilitar una millor alimentació, permetent-nos gaudir d’una àmplia varietat d’aliments sense dolor ni molèsties. Aquí tens alguns punts claus sobre la importància de l’alimentació per mantenir una bona salut bucodental

Nutrients Clau per a la Salut Bucodental

  • Calci i Vitamina D: Fonamentals per a la salut dels ossos i dents. El calci es troba en aliments com el llet i els seus derivats, les verdures de fulla verda, i els fruits secs. La vitamina D, que ajuda a l’absorció del calci, es pot obtenir de l’exposició al sol i d’aliments com els peixos grassos, els ous i els cereals enriquits.
  • Fosfor: Present en carns, peix, ous, i fruits secs, el fosfor juga un paper clau en la manteniment de la salut dental.
  • Vitamina A: Necessària per a la salut de les mucoses i les genives. La pots trobar en aliments com el fetge, peix, els productes lactis, i en fruites i verdures de color taronja com les pastanagues i el moniato.
  • Vitamina C: Essencial per a les genives saludables, ja que ajuda a mantenir el teixit connexiu i a prevenir les malalties de les genives. Es troba en fruits cítrics, tomàquets, pebrots, kiwis, i verdures de fulla verda.

Aliments Beneficiosos

  • Fruites i Verdures Crues: Mastegar fruits i verdures crues pot ajudar a netejar els dents i a estimular la producció de saliva, que protegeix les dents reduint els àcids buccals i rentant partícules d’aliments i bacteris.
  • Aigua: Beure aigua, especialment si conté fluor, és vital per a la salut dental, ja que ajuda a rentar els àcids i els sucrs dels dents i pot contribuir a la prevenció de la caries.

Aliments a Evitar o Limitar

  • Sucres i Carbohidrats Refinats: Aliments dolços i begudes ensucrades poden contribuir a la caries dental. Els bacteris de la boca utilitzen els sucres per produir àcids que poden erodir l’esmalt dental.
  • Àcids: Begudes com els refrescos, els sucs de fruita, i certs aliments àcids poden desgastar l’esmalt dental amb el temps.
  • Aliments Enganxosos o Molt Masticables: Aquests poden quedar atrapats entre els dents i dificultar la neteja eficaç durant el raspallat.

Una dieta equilibrada no només és beneficiosa per a la salut bucodental, sinó que també promou el benestar general. Això és especialment rellevant en el context de serveis com els que oferiu a Pepeta Vilaró, on la planificació i distribució de menús personalitzats pot jugar un paper crucial en el manteniment de la salut bucodental i general dels vostres usuaris, especialment entre la gent gran i persones dependents. La coordinació amb professionals de la salut dental pot ser una bona pràctica per assegurar que els àpats que proporcioneu siguin tant nutritius com beneficiosos per a la salut bucodental dels vostres clients.

 

Enllaços:  https://luracare.es/ca/


Obre el Whatsapp
Diguen's que necessites
Contacta per Whatsapp
Hola!
Per garantir un servei de qualitat i assegurar-nos que no ets un robot, et demanem si us plau que ens indiquis el teu nom complet i la població. D'aquesta manera, podrem oferir-te una atenció més personalitzada. Moltes gràcies per la teva comprensió.